18 de febr. 2015

Definició de valors constants



Quan fem programes sovint hem de posar valors que es mantindran constants durant tot el programa. A vegades aquests valors es repeteixen en diversos punts del programa i si després canviem d’idea pot ser complicat canviar-lo a tots els punts. Fixem-nos en el següent programa que és una variant de l’exemple del polsador.

Programa

Hem indicat que el polsador està connectat a la pota 6 i el led a la pota 7 però fent servir metodologies diferents. Per al led hem fet servir una variable que ocuparà un espai a la memòria del microcontrolador. En canvi, per al polsador hem fet una definició de valor constant (instrucció #define). Quan enviem el programa la paraula pols serà substituïda pel valor 6 a tots els llocs on surti i, per tant, no hi haurà cap variable pols ni s’ocuparà memòria.

En el programa de la melodia vam escriure les freqüències de les diferents notes. Però si la melodia fos una mica llarga hauríem d’anar-les escrivint a totes les instruccions. En canvi, podem fer unes definicions de constants per no haver-les d’estar cercant. En el programa següent s’han definit totes les octaves que podem fer sonar.

Programa

Atesa la llargada del bloc de definicions, no el veiem tot sencer a la imatge. En aquest fitxer de text hi ha tota la definició completa que podem copiar i enganxar al nostre programa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari