8 d’oct. 2014

Soldant els elements



La forma més habitual de muntar els circuits electrònics és per soldadura. En aquest cas, hauríem de soldar la resistència, el led i els cables del portapiles.

Atenció: L’ús del soldador comporta un cert risc ja que té parts a temperatures elevades i és possible fer-se alguna cremada. No és recomanable que el facin servir les nenes i els nens sense ajut o supervisió d’una persona adulta. En la propera entrada del blog farem el circuit cosint i només haurem de fer servir el soldador per a una sola cosa. Més endavant, un cop incorporem els microcontroladors, hi haurà molts circuits que no requeriran un soldador.

Per soldar bàsicament necessitarem un soldador i un rodet d’estany de soldar. Totes dues coses les podem comprar a qualsevol botiga de components electrònics.

Soldador         Estany

També ens farà falta una esponja. Serveix qualsevol esponja sintètica, per exemple les de rentar els plats. I no cal que sigui nova.

Esponja dels plats

Si tenim previst soldar sovint, serà bo disposar d’un suport per al soldador. Els suports acostumen a portar una esponja incorporada i permeten mantenir el soldador en un lloc segur sense risc de cremar-nos o cremar altres coses.
Suport de soldador

Quan el soldador està calent (triga uns pocs minuts) podem netejar la punta fregant-la contra l’esponja humida. No oblideu mantenir l’esponja humida ja que si està seca es recremarà. En la següent imatge veiem com es neteja la punta i després s’hi posa l’estany.

Aquesta imatge es pot trobar al web d'Adafruit Industries.

En el nostre cas, podem posar el led a la part exterior de la roba i la resta d’elements a la part interior. Atès que el portapiles pesa una mica, podem aprofitar una butxaca. Podem travessar la roba amb les potes del led i així ens quedarà el led fora i les potes dins.

Led posat a la roba         Led posat a la roba


Ara, per exemple, anem a soldar la resistència amb el led. Retorcem una pota amb l’altra i hi apliquem el soldador de manera que escalfi les dues potes que volem soldar. Un cop calentes, posem l’estany en contacte amb les potes i aquest es repartirà i formarà la soldadura.



En aquesta imatge es veu com es pot fer. Si feu la soldadura directament sobre la roba cal vigilar ja que si ens hi toca el soldador pot agafar un color torrat. Podem fer servir un cartró gruixut o una fusta prima per separar el lloc on soldem de la roba.

Aquesta imatge es pot trobar al web d'Adafruit Industries.


Cal tenir present que:
  • Les peces a soldar han d’estar prou calentes per tal que l’estany es dipositi a sobre
  • Si fonem l’estany amb el soldador però els fils o les potes no estan prou calentes l’estany es refredarà a sobre però no haurem soldat. Aquest estany que hi haurà sobre les potes farà mal contacte i poca força. D’això en diem una soldadura freda.
  • En una soldadura correcta, l’estany queda de manera que s’agafa sobre els compoents formant corbes suaus al damunt. Si, en canvi, la soldadura no és correcta, l’estany forma una bola amb poc contacte sobre les potes.
  • Les soldadures correctes solen ser brillants, les incorrectes són normalment mats.

En quest vídeo (en castellà) podeu veure com fan una soldadura ben feta.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari