23 d’oct. 2019

Plaques de prototipatge per a e-tèxtils


A vegades, ens pot interessar fer servir components que no han estat dissenyats per a tecnologia vestible. En alguns casos els podem soldar directament sobre la placa del microcontrolador però altres vegades les coses no són tan senzilles.

Existeixen plaques de prototipatge dissenyades per a aplicacions e-tèxtils. Són plaques similars a les dels sensors o microcontroladors però que no porten cap component, només forats on poder-los  soldar. A les figures següent en veiem dos models.

Placa petita

La placa petita té 2 cm de diàmetre i sis potes de connexió i la placa ambtanques per cosir té 5 cm de diàmetre i 11 botons de connexió.

placa amb tanques per cosir

La placa amb tanques per cosir té dues possibles utilitats. Per un costat permet soldar-hi components senzills i muntar-la sobre la roba fent servir les tanques per cosir. Això permet treure la placa a l'hora de rentar la peça de roba i també poder fer servir la mateixa placa en diversos projectes. Els botons de pressió d'aquesta placa coincideixen amb els de la placa de control LilyPad Arduino SimpleSnap. Per tant, podem cosir a la roba aquesta placa de prototipatge i fer-la servir per connectar-hi la placa de control. Això ens estalvia cosir una per una totes les tanques per cosir a la roba.

En el cas de les plaques sense botons, tots els forats preparats per soldar estan connectats entre si. El motiu és que és més fàcil tallar una connexió entre dos forats que no pas connectar dos forats entre sí.

Imaginem-nos que volem muntar una fotoresistència (amb la resistència que l'acompanya) en una placa de prototipatge petita. Decidim, per exemple, posar les tres potes de connexió (positiu, sortida i negatiu) disposades en triangle (com indiquen les lletres de la figura). Les línies de color rosa ens indiquen a quins forats posaríem les potes dels dos components (és només una opció entre moltes possibles).

Exemple de connexió d'una fotoresistència

Per tal que el circuit funcioni, ens caldrà tenir les connexions marcades amb línies de colors vermell (positiu), blau (negatiu) i verd (sortida). Però no cal que tallem totes les altres connexions de la placa. Amb només els dos talls indicats per les línies grogues serà suficient. No cal que siguin talls gaire profunds però ens hem d'assegurar que interrompem la connexió. Per fer els talls recomanem un ganivet com el de la figura però altres ganivets per a hobby o bricolatge poden servir.

Ganivet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari