18 de des. 2019

Comandament a distància amb la placa Circuit Playground Express

Imagina’t si poguessis engegar la tele o canviar el canal tocant la màniga de la camisa o canviar el color dels LED de la teva diadema fent servir un petit comandament a distància o, fins i tot, que quan t’acostes a la teva amiga soni una música. Tot això és possible.

Circuit Playground Express

La placa Circuit Playground Express incorpora un emissor i un receptor de raigs infraroigs i, per tant, no és massa complicat fer qualsevol d’aquestes coses i moltes més. Pots fer que la teva placa respongui a les comandes que li enviïs amb un comandament a distància (de raigs infraroigs, és clar) que tinguis per casa. També pots fer que la placa enviï ordres als teus aparells prement un botó o tocant una pota. Finalment, també pots programar dues plaques per tal que facin alguna cosa quan es trobin una davant de l’altra.

En aquesta pàgina trobaràs uns quants programes d’exemple i una explicació dels detalls a tenir en compte.

11 de des. 2019

Jaqueta que permet controlar el mòbil

Comencem a veure productes comercials que fan coses similars a les que, fins ara, els makers fan com a hobby. Avui us presentem aquesta jaqueta de la firma Levi Strauss and Co. que ha estat dissenyada en col·laboració amb Google.

Jaqueta

Aquesta jaqueta permet controlar, via Bluetooth, unes quantes funcions del mòbil, com la música o les trucades. La jaqueta es pot rentar prenent unes poques precaucions.

4 de des. 2019

Para-sol amb LED

A primer cop d’ull pot semblar que el para-sol amb LED que presentem avui és molt similar al paraigua amb LED que vam comentar fa uns dies. Però no és així.

Para-sol

Els LED que porta el para-sol, dissenyat per l’Erin St Blaine, són NeoPixel de llum ultraviolada que faran efectes molt espectaculars si la persona que el porta duu roba o altres elements fluorescents.

Detall del para-sol

El control dels LED es fa amb una placa Circuit Playground Express programada en MakeCode.

27 de nov. 2019

Placa de prototipus per a Circuit Playground


Fa uns dies parlàvem de plaques de prototipus per a tecnologia vestible.

Placa de prototipus per a Circuit Playground

També hi ha una placa de prototipatge dissenyada per adaptar-se a les plaques Circuit Playground Classic i Circuit Playground Express. Aquesta placa es pot connectar fent servir cargols, de manera que és útil tant en projectes vestibles com en altres tipus de muntatges.

20 de nov. 2019

Jaqueta amb calefacció incorporada

Avui us presentem una jaqueta comercial, de la firma Ralph Lauren, que incorpora tecnologia vestible. En aquest cas la jaqueta porta un sistema de calefacció automàtic de manera que l’usuari pot estar més hores en ambient fred. Aquesta jaqueta ha estat emprada per l’equip olímpic dels Estats Units.

Jaqueta


Amb una càrrega completa de la bateria, el sistema de calefacció pot funcionar durant onze hores. L’escalfament es pot ajustar des d’una aplicació mòbil que es connecta amb la jaqueta Mitjançant Bluetooth.


Aplicació

Podeu trobar més informació al web de Ralph Lauren i al de Core77.

13 de nov. 2019

Joies amb LED

Fa uns mesos vaig parlar al meu altre blog de les escultures electròniques del músic i dissenyador Eirik Brandal. El que us presento avui aquí hi té força coses en comú.

Papallona

El maker Jiří Praus fa aquestes peces de joieria a base de fil de llautó soldat amb estany sobre les que col·loca LED i una pila.


Element a mig muntar

El concepte és molt senzill però fa falta traça i pràctica per a que les figures quedin amb la simetria desitjada.

Hexàgon

En aquesta pàgina d’Instructables hi podeu trobar els materials i els passos a seguir.

6 de nov. 2019

Corbates de llaç elegants i amb LED

Es pot pensar que una corbata amb LED és una frivolitat però també pot ser un toc d’elegància i distinció.

Corbata

Us presentem una família de corbates de llaç, de l’empresa Motylum, que incorporen LED però que tenen un aire elegant.

Corbata

Hi ha diferents models, tots fets a mà, i per a cada un es pot triar el tipus de teixit entre diferents opcions.

Corbata

A més, un comandament permet variar el color dels LED.

Colors

30 d’oct. 2019

Paraigua amb LED

Aquest paraigua porta 160 NeoPixel. El color de la llum que fan els LED s’adapta al color de la roba de la persona que el porta, gràcies a les lectures d’un sensor de color. El programa també permet que el paraigua faci uns efectes de color si es prem el botó corresponent.

Paraigua

En aquesta pàgina trobareu les instruccions completes per fer el muntatge; en dues versions, una per a la placa Flora (dissenyada per la Leslie Birch) i una per a la Circuit Playground Express (versió d'Erin St Blaine).

Esquema

La versió per a la placa Circuit Playground Express està programada en MakeCode, un llenguatge gràfic, i té l’avantatge de ser més simple ja que la placa Circuit Playground Express ja incorpora part dels elements necessaris. La versió per a la placa Flora es programa amb l’entorn Arduino.

23 d’oct. 2019

Plaques de prototipatge per a e-tèxtils


A vegades, ens pot interessar fer servir components que no han estat dissenyats per a tecnologia vestible. En alguns casos els podem soldar directament sobre la placa del microcontrolador però altres vegades les coses no són tan senzilles.

Existeixen plaques de prototipatge dissenyades per a aplicacions e-tèxtils. Són plaques similars a les dels sensors o microcontroladors però que no porten cap component, només forats on poder-los  soldar. A les figures següent en veiem dos models.

Placa petita

La placa petita té 2 cm de diàmetre i sis potes de connexió i la placa ambtanques per cosir té 5 cm de diàmetre i 11 botons de connexió.

placa amb tanques per cosir

La placa amb tanques per cosir té dues possibles utilitats. Per un costat permet soldar-hi components senzills i muntar-la sobre la roba fent servir les tanques per cosir. Això permet treure la placa a l'hora de rentar la peça de roba i també poder fer servir la mateixa placa en diversos projectes. Els botons de pressió d'aquesta placa coincideixen amb els de la placa de control LilyPad Arduino SimpleSnap. Per tant, podem cosir a la roba aquesta placa de prototipatge i fer-la servir per connectar-hi la placa de control. Això ens estalvia cosir una per una totes les tanques per cosir a la roba.

En el cas de les plaques sense botons, tots els forats preparats per soldar estan connectats entre si. El motiu és que és més fàcil tallar una connexió entre dos forats que no pas connectar dos forats entre sí.

Imaginem-nos que volem muntar una fotoresistència (amb la resistència que l'acompanya) en una placa de prototipatge petita. Decidim, per exemple, posar les tres potes de connexió (positiu, sortida i negatiu) disposades en triangle (com indiquen les lletres de la figura). Les línies de color rosa ens indiquen a quins forats posaríem les potes dels dos components (és només una opció entre moltes possibles).

Exemple de connexió d'una fotoresistència

Per tal que el circuit funcioni, ens caldrà tenir les connexions marcades amb línies de colors vermell (positiu), blau (negatiu) i verd (sortida). Però no cal que tallem totes les altres connexions de la placa. Amb només els dos talls indicats per les línies grogues serà suficient. No cal que siguin talls gaire profunds però ens hem d'assegurar que interrompem la connexió. Per fer els talls recomanem un ganivet com el de la figura però altres ganivets per a hobby o bricolatge poden servir.

Ganivet

16 d’oct. 2019

Projecte: Aide Cooperative


Per acabar amb els projectes de tecnologia vestible que han fet els meus estudiants a l’assignatura Projecte I de l’ETSEIB avui presentem el darrer exemple. Cal destacar que a segon curs encara no han estudiat electrotècnia ni electrònica i que tenien un nombre limitat d’hores per desenvolupar el seu projecte. Convé tenir, també, present que es tracta de prototipus i que, si s'hagués disposat de més temps, els dissenys i els acabats es podrien millorar. És probable també que, per motiu del temps disponible, els programes no estiguin optimitzats o continguin alguna errada.

Aide Cooperative és un aparell que permet detectar caigudes, l'activitat física i el ritme cardíac de l'usuari al llarg del dia. El dispositiu és capaç d'interpretar quan les dades registrades siguin anòmales i, si això es produeix, és capaç de donar aquesta informació als serveis mèdics perquè actuïn de la millor forma possible. En aquest cas s’ha fet servir un Arduino Nano perquè hi ha llibreries del sensor de ritme cardíac per a l’entorn Arduino.

Foto

En aquesta pàgina podeu trobar l'esquema i el programa corresponent.

9 d’oct. 2019

Projecte: Bolquer tecnològic


De la mateixa manera que a la setmana passada, avui comentem un dels projectes de tecnologia vestible que han fet els meus estudiants a l’assignatura Projecte I de l’ETSEIB durant el quadrimestre passat. Cal destacar que a segon curs encara no han estudiat electrotècnia ni electrònica i que tenien un nombre limitat d’hores per desenvolupar el seu projecte. Convé tenir, també, present que es tracta de prototipus i que, si s'hagués disposat de més temps, els dissenys i els acabats es podrien millorar. És probable també que, per motiu del temps disponible, els programes no estiguin optimitzats o continguin alguna errada.

El bolquer tecnològic és un dispositiu, muntat en un cinturó, que s'incorpora al bolquer i avisa quan el grau d'humitat supera un llindar preestablert. Així és fàcil saber quan toca canviar el bolquer al nadó. El programa està fet en CircuitPython.

Dispositiu

En aquesta pàgina podeu trobar el programa corresponent.

2 d’oct. 2019

Projecte: LearningGlove


De la mateixa manera que a la setmana passada, avui comentem un dels projectes de tecnologia vestible que han fet els meus estudiants a l’assignatura Projecte I de l’ETSEIB durant el quadrimestre passat. Cal destacar que a segon curs encara no han estudiat electrotècnia ni electrònica i que tenien un nombre limitat d’hores per desenvolupar el seu projecte. Convé tenir, també, present que es tracta de prototipus i que, si s'hagués disposat de més temps, els dissenys i els acabats es podrien millorar. És probable també que, per motiu del temps disponible, els programes no estiguin optimitzats o continguin alguna errada.

LearningGlove és un guant en el que la punta de cada dit té un polsador de roba. Quan es pica amb el dit sobre una superfície toca la nota corresponent a aquell dit. Una segona funció del guant és aprendre a tocar el piano. En aquest cas es carrega un fitxer amb les dades de la melodia que es vol tocar i s'aniran encenent els LED situats a cada dit per indicar a l'usuari les notes que ha de tocar i durant quan temps.

Exterior del guant

L'interruptor de la placa és el que permet seleccionar entre els dos modes de funcionament. Els polsadors de la placa serveixen per variar el volum del so i els LED de la placa ens indiquen el nivell actual del volum. El programa està fet en CircuitPython.

Dits del guant

En aquesta pàgina podeu trobar el programa corresponent.

25 de set. 2019

Projecte: Tic Tac Case

De la mateixa manera que a la setmana passada, avui comentem un dels projectes de tecnologia vestible que han fet els meus estudiants a l’assignatura Projecte I de l’ETSEIB durant el quadrimestre passat. Cal destacar que a segon curs encara no han estudiat electrotècnia ni electrònica i que tenien un nombre limitat d’hores per desenvolupar el seu projecte. Convé tenir, també, present que es tracta de prototipus i que, si s'hagués disposat de més temps, els dissenys i els acabats es podrien millorar. És probable també que, per motiu del temps disponible, els programes no estiguin optimitzats o continguin alguna errada.

Tic Tac Case

Tic Tac Case és un estoig, com els típics per al material escolar, que incorpora un joc del tres en ratlla. El taulell de joc es mostra en una matriu de 8 x 8 NeoPixel i hi ha dos polsadors tàctils per a la interacció amb l'usuari. Cada posició del tauler de joc són quatre NeoPixel i hi ha dues línies de NeoPixel que dibuixen les línies del tauler. El programa, per a una placa Circuit Playground Express, està fet en CircuitPython i permet jugar dues persones o una contra la màquina.

Detall del taulell de joc

En aquesta pàgina podeu trobar el programa corresponent.

18 de set. 2019

Projecte: Bufanda meteorològica

Aquesta setmana i les següents comentarem els projectes de tecnologia vestible que han fet els meus estudiants a l’assignatura Projecte I de l’ETSEIB durant el quadrimestre passat. Cal destacar que a segon curs encara no han estudiat electrotècnia ni electrònica i que tenien un nombre limitat d’hores per desenvolupar el seu projecte. Convé tenir, també, present que es tracta de prototipus i que, si s'hagués disposat de més temps, els dissenys i els acabats es podrien millorar. És probable també que, per motiu del temps disponible, els programes no estiguin optimitzats o continguin alguna errada.

La bufanda meteorològica indica a l'usuari, mitjançant uns LED NeoPixel, la temperatura ambient i l'índex de radiació ultraviolada. Per reduir el consum d'energia, hi ha un polsador per encendre els LED corresponents a la temperatura i un altre per als de l'UVI. Els LED s'apaguen automàticament quan ha passat un temps des que han estat encesos.

bufanda meteorològica

El projecte s’ha basat en una placa Circuit Playground Express que s’ha programat en l’entorn Arduino perquè no hi havia disponibles llibreries en CircuitPython per al sensor d'índex de radiació ultraviolada.

En aquesta pàgina podeu trobar el programa corresponent.

19 de juny 2019

Collaret amb LED

Avui us presentem un collaret que incorpora LED dissenyat per Erin St Blaine. En aquest cas, ha fet servir una tira de LED i, per tant, és molt fàcil de muntar si s’escull un collaret apropiat.


Atès que no són LED intel·ligents, no cal cap microcontrolador. Podeu trobar més informació i un vídeo, en el que es pot veure com s’ha fet, al web d’Adafruit.

12 de juny 2019

Espectacular casc amb llums

Avui us presentem un casc d’astronauta que, mitjançant una il·luminació interior, té un efecte espectacular. Ha estat dissenyat per la Sophy Wong i també porta uns NeoPixel als costats que s’encenen quan l’usuari parla.

Casc

És un projecte relativament senzill de fer. Al número 16 de la revista HackSpace magazine podeu trobar, a partir de la pàgina 100, les instruccions de muntatge i el programa complet.