14 d’oct. 2015

Circuits amb “plastilina”



T’imagines fer circuits elèctrics i electrònics amb plastilina?


(Potser pensareu que això no té molta relació amb la tecnologia vestible però m’ha semblat que, ja que també vam parlar de pintura conductora, valia la pena comentar aquesta alternativa).


Amb plastilina no ho sé però amb una pasta que s’hi assembla una mica sí. Un equip de persones del  Playful LearningLab de la University of St. Thomas (EUA) han ideat una forma de fer circuits amb una massa a base de farina. De fet, són dues masses, una conductora (que permet connectar els components entre sí) i una d’aïllant (que separa aquelles parts que no han d’entrar en contacte entre sí.

En els enllaços del paràgraf anterior hi trobareu les receptes originals acompanyades de fotografies. A continuació us posarem la traducció dels textos amb les quantitats adaptades a les nostres unitats de mesura. En cas de dubte, consulteu la font original (i si hi ha alguna errada i ens ho comenteu, ho arreglarem).


[Playful Learning Lab]

Les masses es poden tenyir amb colorant alimentari. A part de tenyir la massa per motius decoratius, és bo que les dues masses tinguin colors diferents per poder-les diferenciar i evitar curtcircuits. Els colorants solen tenyir molt; per tant és probable que amb unes gotes en tingueu prou.

Pasta conductora


Ingredients
  • 250 ml d’aigua
  • 375 ml de farina (pot ser sense gluten)
  • 62 ml de sal
  • 140 ml de suc de llimona
  • 16 ml d’oli vegetal
  • Colorant alimentari (opcional)

1. Barregeu l'aigua, 250 ml de farina, la sal, el suc de llimona, l’oli vegetal i, si voleu, el colorant alimentari en una olla o cassola mitjana. Ens han de sobrar 125 ml de farina que farem servir més endavant.

2. Coeu-ho a foc mitjà remenant contínuament.

3. La barreja començarà a bullir i començareu a aconseguir una pasta densa.

4. Seguiu remenant la barreja fins que es formi una bola al centre de l'olla.

5. Una vegada que es formi una bola, poseu la pilota sobre una superfície lleugerament enfarinada. La bola deu cremar molt. Vigileu al posar-la i espereu una mica per tal que es refredi.

6. Pasteu lentament la resta de la farina a la bola fins que hagi assolit la consistència desitjada.

7. Conserveu la pasta en un recipient (o bossa de plàstic) hermètic. Mentre estigui tancada, part de l'aigua de la massa crearà condensació. Això és normal. Quan l’hagueu de fer servir, només cal treure la pasta del recipient i pastar la massa. Us quedarà com acabada de fer. Si s'emmagatzema correctament, la massa ha de mantenir-se durant diverses setmanes.

Pasta aïllant


Ingredients
  • 125 ml d’aigua desionitzada o destil·lada
  • 375 ml de farina (pot ser sense gluten)
  • 125 ml de sucre
  • 47 ml d’oli vegetal
  • Colorant alimentari (opcional)

1. Barregeu 250 ml de farina, el sucre i l’oli en una olla o cassola gran. Ens han de sobrar 125 ml de farina que farem servir més endavant.

2. Afegiu a aquesta barreja una petita quantitat d'aigua desionitzada (aproximadament 15 ml) i, si voleu, una mica de colorant i remeneu.

3. Repetiu aquest pas fins que una majoria de l'aigua és absorbida per la barreja.

4. Quan la barreja tingui una certa consistència, pasteu-la fins formar una bola homogènia.

5. Aneu afegint més aigua a la massa fins que tingui una textura de massa enganxosa.

6. Aneu afegint la farina a la massa, pastant-la, fins que tingueu la textura desitjada.

7. Conserveu la pasta en un recipient (o bossa de plàstic) hermètic. Mentre estigui tancada, part de l'aigua de la massa crearà condensació. Això és normal. Quan l’hagueu de fer servir, només cal treure la pasta del recipient i pastar la massa. Us quedarà com acabada de fer. Si s'emmagatzema correctament, la massa ha de mantenir-se durant diverses setmanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari