16 de des. 2020

Faldilla de Nadal amb LED

Ja tenim Nadal a tocar i us presentem aquesta faldilla amb LED que ha dissenyat la Kara (The Dressed Aesthetic). Porta vint-i-nou NeoPixels controlats amb una placa Flora.

Faldilla

Faldilla

Al web de The Dressed Aesthetic podeu trobar els passos que va seguir per fer la faldilla però no hi ha el programa. En tot cas, fer seqüències de llums amb NeoPixels és relativament fàcil.

9 de des. 2020

Sostenidors per a la detecció precoç del càncer de mama

La detecció del càncer de mama es fa normalment a partir de mamografies que es realitzen cada un cert nombre de mesos i impliquen una dosi de radiació. Un grup d'estudiants de l'Ecole polytechnique fédérale de Lausanne en col·laboració amb l'empresa IcosaMed han desenvolupat uns sostenidors per fer-ne la detecció precoç amb més freqüència i sense radiació.

El sistema es basa en un sistema a base d'ultrasons per monitoritzar els pits que es combina amb una aplicació d'intel·ligència artificial. També han desenvolupat un sistema que fa servir un material plàstic en substitució del gel que es fa servir habitualment a les ecografies.

Podeu trobar més informació en aquesta pàgina.

2 de des. 2020

Jersei de Nadal amb LED i música

Aquest jersei de Nadal ha estat dissenyat per Dawn DuPriest inspirant-se en elements de la sèrie Stranger Things.

Jersei

Fa servir una placa Flora per al control i una Lilypad MP3 per gestionar el so.

Circuit

Podeu trobar el programa i les instruccions per fer-ne un de semblant al web de Hackster.

25 de nov. 2020

Vestit amb LED i sensor de moviment

Aquest vestit, dissenyat per una noia que signa rlh68, porta set NeoPixels que varien el seu color segons el moviment de la persona que el porta. Fa servir un sensor de radar per detectar el moviment.

Vestit

Al web d’Instructables teniu les instruccions completes i el programa per si en voleu fer un de semblant.

18 de nov. 2020

Article sobre tecnologia vestible

La setmana passada es va publicar el número 8 de la Revista de Tecnologia. A partir de la pàgina 23 d’aquest número hi ha un article de l’Oriol Boix i l’Íngrid Munné sobre tecnologia vestible que està enfocat a les aplicacions “fes-ho tu mateix/a”. Fan un repàs als components i les aplicacions i parlen sobre les persones que fan servir aquesta tecnologia en les seves creacions artístiques.

Pàgina de la revista

Podeu trobar l’article solt en aquest enllaç o la revista sencera a ISSUU.

 

11 de nov. 2020

Vestit per monitoritzar els nadons

A vegades és necessari que un metge o un fisioterapeuta observi els moviments dels nadons per avaluar possibles problemes neurofisiològics. Sovint, però, el comportament dels infants a la consulta és diferent del que tenen a casa.

Nadó

La col·laboració entre dos equips, un de la Universitat de Hèlsinki i un del MIT, ha portat a desenvolupar aquest vestit que permet monitoritzar els moviments del nadó. La informació queda enregistrada i es pot llegir quan l’infant torna a la consulta.

Podeu trobar més informació al web de Wearable Technologies.

4 de nov. 2020

Monitor de temperatura corporal

Aquest dispositiu, dissenyat per Brent Rubell, monitoritza la temperatura corporal de l’usuari i el transmet per Bluetooth.

Sensor de temperatura

Mitjançant Adafruit IO es fa un emmagatzematge de les dades recollides i es poden representar gràficament.

Visualització

Podeu trobar les instruccions completes, tant per al circuit i el programa com per a la impressió 3D, al web d’Adafruit.

28 d’oct. 2020

Teclat teixit

Aquest teclat teixit ha estat desenvolupat per Irmandy Wicaksono i Joseph A. Paradiso al MIT Media Lab. Els sons que produeix depenen del contacte amb les tecles, de la pressió que s'hi aplica i de la proximitat. Això fa que es pugui tocar de maneres diferents i, fins i tot, barrejar opcions.


Teclat

Podeu trobar més informació en aquesta pàgina.

21 d’oct. 2020

Ponxo amb LED

L'artista Wei Chieh Shih ha fet aquest ponxo a base de punt de creu per a la figura de La Adelita, que representa el paper de les dones en la revolució mexicana. El fil que fa servir en el punt de creu s'encarrega de portar corrent a uns LED situats en el ponxo.

La Adelita

Part posterior

Circuit


En aquesta pàgina podeu trobar més fotografies.

14 d’oct. 2020

Tapís de fibra òptica

50 ments diferents és un projecte de Josef i Anni Albers. Consta d'uns tapissos fets amb fibra òptica que van muntats en uns marcs on hi ha l'electrònica que s'encarrega de donar llum a les fibres. Per establir el color de la llum de cada fibra es basa en piulades a Twitter i els enlairaments i les arribades d'alguns aeroports.

Tapís


El resultat és espectacular. En aquesta pàgina podeu trobar més informació. També podeu veure el següent vídeo, on es mostra com ho fan.

50 Different Minds by LigoranoReese from LigoranoReese on Vimeo.

7 d’oct. 2020

Coixí per interactuar amb pacients que pateixen demència

Martijn ten Bhömer, Borre Akkersdijk i Oscar Tomico han dissenyat aquest coixí, anomenat Diàlegs tàctils, que incorpora zones actives i zones amb vibració. La intenció és fer-ho servir per a la interacció entre pacients amb demència i els seus familiars.


Diàlegs tàctils

Opcions


Podeu trobar més informació a la pàgina d'en Martijn ten Bhömer.

30 de set. 2020

Fem sons a partir d'un teixit

L'artista EJ Tech fa dissenys amb tinta conductora sobre teixit i els empra per controlar sons. Un microcontrolador Arduino fa d'interfase per donar les ordres a un dispositiu MIDI.

Teixit

 Podeu trobar més informació a la pàgina de Designboom.

23 de set. 2020

Fent dibuixos amb fils termocromàtics

Laura Devendorf i els seus col·laboradors han fet provatures emprant fils tèxtils conductors tenyits amb pigments termocromàtics. Amb això fan dissenys que canvien quan hi passa corrent, visualitzadors, etc.

Figura canviant
 
Visualitzador numèric

Podeu trobar més informació en aquest article i visualitzar el vídeo següent.

Ebb: Dynamic Textile Displays from Laura Devendorf on Vimeo.

16 de set. 2020

Jaqueta que mesura la contaminació ambiental

Maria Paulina Gutiérrez i Julián Jaramillo, de la Universidad de Caldas, a Manizales (Colòmbia) han desenvolupat AirQ jacket, una jaqueta amb LED que porta un sensor de qualitat de l'aire i canvia el color dels LED en funció de la contaminació ambiental.

jaqueta

La jaqueta també incorpora un sensor de temperatura.

jaqueta

Podeu trobar més informació en aquest article.

17 de juny 2020

Fermall amb LED

Avui us presentem un projecte, ideat per un usuari que signa Thisoldgeek, relativament senzill i que no necessita microcontrolador ni programació. És un fermall (també podria ser un penjoll), en aquest cas amb el dibuix d'una papallona, amb una il·luminació que va canviant suaument de color.

Fermall


Fa servir uns LED RGB que ja van canviant ells sols de color i, per tant, no requereixen cap element programable.


Part interior

Podeu veure les instruccions per saber com fer-ne un de semblant al web de Hackster.io i al seu blog.

10 de juny 2020

Barret amb LED que es poden controlar des del mòbil

El barret que us presentem avui, dissenyat per una persona que signa Remnis, porta una tira de LED al voltant de la part inferior de la copa.
 
Barret

Els LED estan controlats amb un microcontrolador proveït de Wi-Fi que permet canviar el mode de funcionament des del telèfon mòbil.


Circuit

Podeu trobar les instruccions i el codi complet al seu blog.

3 de juny 2020

Cristalls difusors per a NeoPixel

Els NeoPixel són molt plans i en alguns casos ens pot interessar donar-los un altre aspecte i fer que la llum sigui més difusa.

Difusor

Disposem d'uns difusors en forma de cristall que podem enganxar sobre els NeoPixel i obtenir un efecte completament diferent.

Placa Circuit Playground

27 de maig 2020

Seria possible fer un circuit electrònic funcional en format piercing?

Hi ha moltes maneres de vestir tecnologia. En la imatge que hem trobat al compte de Twitter de @JayyneCobb veiem una mostra d'element que no té cap funcionalitat més enllà de la imatge ja que no forma part de cap circuit.

Resistència a l'orella

Però, seria possible fer un circuit funcional en format piercing? Si és possible, un dia o altre ho veurem.

20 de maig 2020

Entrevista a Jiří Praus

Ja hem parlat un cop en aquest bloc sobre Jiří Praus que, entre altres coses, fa penjolls amb LED i fil de coure. Avui tornem a parlar d'ell perquè al número 27 de la revista HackSpace magazine li fan una interessant entrevista i presenten algunes de les seves creacions.

Tulipa amb LED

Podeu descarregar aquest número al web de HackSpace magazine.

13 de maig 2020

Vestit amb LED

Avui us presentem un vestit amb LED, en concret 120. El disseny és d'una noia que signa Mikaylas123 i està basat en unes tires de LED i un Arduino UNO.

Vestit


Per alimentar els LED fa servir dues bateries de recàrrega USB que porta agafades a les cuixes, perquè sinó el seu pes deformaria el vestit.

Vestit


Podeu trobar les instruccions al web d'Instructables.

6 de maig 2020

Gorra i banda amb LED

Els projectes de tecnologia vestible poden ser molt senzills i adequats a nens de totes les edats. Per exemple aquesta gorra que ens proposa la Debra de Geek Mom Projects porta una tira de LED aguantada amb unes puntades i una mica de pintura.

Gorra

Quan la Debra va penjar la fotografia de la gorra a Twitter, li va respondre la Kathy Ceceri amb la fotografia d'aquesta banda que fa servir una tècnica similar però porta unes estrelles fetes amb fil sobre els LED.



Banda

29 d’abr. 2020

Drac per portar a l'espatlla

Uns elements de tecnologia vestible dels que es parla poc són els animals per portar a l'espatlla. Avui, però, ens hem fixat en aquest bebè drac creat per l'Angela Sheehan (@the_gella).



El drac, de nom Nova, porta LED de color als ulls i mou el cap i les ales en resposta a les carícies.


En podeu trobar una descripció al web de Hackster.io.

22 d’abr. 2020

Penjolls lluminosos

És relativament fàcil fer penjolls lluminosos com aquests de la Debra de Geek Mom Projects. Només cal una placa de plàstic o d'acrílic i una de fusta tallades amb làser, un LED i una pila de botó. El LED pot ser blanc o dels que van canviant de color de manera cíclica.

Penjoll         Penjoll

Penjoll         Penjoll

En aquest cas, a més, la Debra ens dona les instruccions per si ens en volem fer uns de semblants. Les podem trobar per als transparents i per als translúcids.

15 d’abr. 2020

Cristalls lluminosos

Normalment els cristalls ens criden l'atenció, però si fan llum encara més. És relativament senzill fer cristalls amb LED per a aplicacions de tecnologia vestible. De fet, només cal omplir el motlle amb resina, posar-li el LED al damunt i curar la resina amb llum ultraviolada. Quan la resina ja s'ha endurit, podem treure el cristall del motlle.

Cristalls lluminosos

En aquesta pàgina de Wearable Tech Tutorials, la Chelsea Klukas ens explica detalladament com fer-ho. Ella fa servir la seva tira de LED amb control remot.

1 d’abr. 2020

Cuirassa il·luminada

Imprimint peces en 3D amb un filament que deixi passar la llum podem fer elements decoratius il·luminats. Cal, però, preveure una cavitat on encabir el neopixel per a cada peça.


Cuirassa il·luminada

En la cuirassa i el penjoll de la fotografia, l'Erin St Blaine hi ha posat unes peces impreses que porten un neopixel al seu interior.

Penjoll

El circuit i el programa són relativament senzills. En aquesta pàgina dona totes les instruccions per fer-ne una d'igual.

25 de març 2020

Circuit Playground Bluefruit

Ja hem parlat alguns cops de les plaques Circuit Playground i Circuit Playground Express. Avui presentem la tercera placa de la família: Circuit Playground Bluefruit. Aquesta placa, a més de tenir tots els avantatges de les plaques Circuit Playground, ens ofereix connexió Bluetooth Low Energy

Circuit Playground Bluefruit

De moment, és programable en CircuitPython i amb l'entorn Arduino.

18 de març 2020

Ulls animats

Al número 23 de la revista HackSpace magazine, a partir de la pàgina 126, en Ben Everard ens presenta un element de forma similar a unes ulleres que incorpora dues pantalles que permeten representar uns ulls humans en moviment.

Monster M4SK

Aquest element, anomenat Monster M4SK, ha estat pensat per a màscares de Halloween però també pot servir per a altres disfresses així com, per exemple, posar uns ulls en un quadre que segueixin els moviments de la persona que hi ha al davant.

Monster M4SK

Podeu trobar una guia d'ús molt completa al web d'Adafruit.

11 de març 2020

Accessoris per a les plaques Circuit Playground

Avui presentem un parell d'accessoris per a les plaques Circuit Playground. El primer és una pantalla de tinta electrònica que pot escriure i dibuixar amb els colors negre i vermell sobre fons blanc. S'acobla directament sobre la placa Circuit Playground i només cal fer el programa.

Pantalla Placa de prototipatge


El segon és una placa de prototipatge que ens permet afegir qualsevol circuit que desitgem i programant-ne la interacció en el microcontrolador.

4 de març 2020

Rellotge binari

Avui presentem un curiós rellotge creat per Sam DeRose que és capaç de mostrar l’hora fent servir només dos LED. El LED de més a l’esquerra indica l’hora i l’altre indica els minuts fent servir nombres binaris. Quan es prem el polsador, el LED de l’esquerra farà una seqüencia de quatre estats en la que encès és un 1 i apagat és un 0. Aquests quatre estats corresponen a la representació binària de l’hora on, per exemple, la seqüència apagat, encès, apagat, encès indica el valor binari 0101 que correspon a les cinc.

Rellotge

Per als minuts la lectura és una mica més complicada ja que si volguéssim indicar el valor ens caldria un nombre de sis bits i la lectura no seria gaire pràctica. Per això en Sam ha optat per una estratègia diferent. El que ens indica el rellotge és la xifra de l’hora que marcaria l’agulla llarga del rellotge, o sigui que arrodoneix les lectures en salts de cinc minuts. Així la seqüència encès, apagat, apagat, encès indica el valor binari 1001 que correspon al nombre 9 que és el que marcaria l’agulla si fossin tres quarts. Amb els valors indicats, doncs, serien tres quarts de sis.

Rellotge

Al web d’Instructables podeu trobar les instruccions completes per fer un rellotge igual.